Više o Otočcu

Dječji park

U Gradu Otočcu  počelo je opremanja novoga dječjeg parka. Budući da je na sadašnjoj lokaciji dječjeg igrališta predviđena izgradnja Spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ukazala se potreba za izmještanjem igrališta. Novo igralište će zbog sigurnosti korisnika biti udaljeno od prometnice i smješteno u zapadnom dijelu središnjeg gradskog parka u Otočcu.

Zemljane radove i pripremu terena izvodi Komunalac d.o.o. Otočac  a postavljanje ukupno 22 elementa dječjeg parka izvodi tvrtka Regoč d.o.o. iz Zagreba. Priprema terena za postavljanje sprava je  pod nadzorom  pedagoginje tvrtke Regoč d.o.o.  Slavice Kraljić i izvršne direktorice  Tatjane Marošević. Budući da je središnji gradski park hortikulturna cjelina na projektu je angažirana i krajobrazna arhitektica u otočkom Komunalcu d.o.o. Barbara Prša, koja je zadužena za revitalizaciju zelenih površina i hortikulturno uređenje parka nakon završetka montaže sprava za djecu. Osnovna djelatnost zagrebačke tvrtke  Regoč, osnovane 1996. godine, je  opremanje dječjih igrališta, javnih parkova, igraonica, eksterijera i interijera dječjih  vrtića i sportskih terena, sportskih dvorana za  djecu predškolske dobi te ustanova za djecu i  mlade s posebnim potrebama. Ta je tvrtka prva na  hrvatskom tržištu počela opremati dječja igrališta,  igraonice te dječje ustanove u skladu s europskim  standardima.  Tvrtka  Regoč d.o.o. već 10 godina educira svoj kadar  u njemačkoj tvrtki Eibe, pa stoga Regočevi  djelatnici-montažeri imaju po nekoliko certifikata osposobljenosti.

Proizvodi tvrtke Eibe  visoko su pozicionirani u praćenju svih europskih standarda i normi, a to su sigurnost,  kvaliteta, dizajn, ekologija, FSC certifikat o zaštiti šuma, pa su stoga potpuno sigurni za  djecu svih uzrasta. 
Za  izradu opreme za dječja igrališta koriste se samo najkvalitetnije vrste drveta s gustim godovima, a  spajanje se radi na klasičan drveni spoj uz  dodatno učvršćivanje vijcima s maticama. Svi su rubovi obvezno zaobljeni, a površina potpuno  izglađena. Drvo se impregnira prema postojećim njemačkim standardima za impregniranje u  tlačnim komorama, sredstvima bez kroma. Dijelovi u doticaju sa  zemljom injektiraju se solima za impregnaciju a svi  obojeni i lakirani dijelovi drva premazuju se  neotrovnim i bezopasnim eko bojama i lakovima, svaki metalni dio zaštićen je postupkom vrućeg pocinčavanja. Mreže na igralištima izrađene su od čelične užadi presvučenih  sintetičkim materijalom. Proizvodi tvrtke Regoč napravljeni su prema DIN  i EN normama, a svaki novi proizvod prolazi vrlo  rigoroznu kontrolu te se posebice pazi da je  siguran i funkcionalan.
Regoč je ekskluzivni zastupnik za Hrvatsku te  Bosnu i Hercegovinu, a pravo prodaje ima i u  Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Na projektu dječjeg parka u Otočcu radilo se zajednički, nositelj projekta i investitor je Grad Otočac, osmislili su ga zajedno Regočevi stručnjaci poštujući relevantne zahtjeve gradskog rukovodstva, a željelo se postići da to ne bude uobičajen dječji park, nego mjesto zabave koje će ponuditi svakom ponešto. Dječji park je koncipiran u tri zone, za djecu do 4 godine, od 5 do 15 godina i  zona za sportsko-rekreativne aktivnosti predviđena za starije od 15 godina, a sadržavat će razne inovativne elemente, zračnu klackalicu, zid za penjanje (umjetnu stijenu), fontanu od rosfraja. Dogovoreno vrijeme opremanja parka je 20 dana. Cijena opremanja dječjeg igrališta koje u potpunosti financira Grad Otočac iznosi 1.063.656,80 kn. Budući da je opremljen sličan dječji park na zagrebačkom Bundeku i parka ovakvog tipa nema u regiji možemo reći da time  Grad Otočac prednjači i  postavlja vrlo visoke standarde, a sve u svrhu širenja ponude za djecu i mlade. Sprave su izvedene  po najvišim europskim standardima funkcionalnosti i sigurnosti za djecu.

Sprave iz starog dječjeg parka bit će revitalizirane i  preseljene na neke druge parkovne lokacije u gradu.